Muziekliefhebbend crimineel

Mijn nekharen gingen recht overeind staan toen ik de titel ‘Muziekvoorkeur jongeren voorspelt kans op criminaliteit’ las. Ik dacht bij mezelf “nee, hé.. Daar gaan we weer!” Dit is vast zo’n artikel waarbij wij –alternatieve muziek luisterende mensen – als moordenaars, meesterhackers, bankrovers en serieverkrachters worden afgeschilderd en onze school overhoop schieten met een zelf gekocht pistool zodra we de kans krijgen. Voorbereid op het ergste begon ik te lezen. Het kon tenslotte niet erger worden.

Het werd erger. Het artikel concludeert dat het luisteren naar alternatieve muziek “lichte criminaliteit op latere leeftijd” voorspelt. Hieronder zouden winkeldiefstal, vandalisme en vechtpartijen vallen.  Nu komt het mooiste: tot deze conclusie zijn de onderzoekers gekomen door in een periode van VIER jaar, DRIEHONDERD kinderen van TWAALF jaar oud te hebben onderzocht. kortom: weinig en pubers dus. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar met of zonder alternatieve muziek was ik ook een ‘probleemgeval’ rond die leeftijd. Ook zijn ze lekker vaag over de zin “op latere leeftijd”. Bedoelen ze tot de leeftijd 16, 18, 20 of 50 jaar? Ik ga er maar even vanuit dat ze 16 bedoelen, gezien het onderzoek vier jaar duurt. Hoe dan ook, een probleemgeval ben je sowieso tot ongeveer je 18e. Het heet de puberteit.
De onderzoekers stellen ook dat de top-40 luisteraar geen probleemgedrag zou vertonen. Last time I checked waren deze top-40 luisteraars juist de sletjes, relschoppers en winkeldieven. De meisjes jatte make-up bij de Hema, trokken elkaars haren er uit, pakten elkaars vriendjes af en stalen sieraden bij de Clairés terwijl de jongens het rookhok sloopten en fietsen jatten. Wij ‘alternatievelingen’ zaten in een hoekje te tekenen en gitaar te spelen terwijl we toekeken hoe onze tassen over het schoolplein werden gejast door de popi-jopies. Veel meer problemen dan valse gitaren en kattengejank was er van onze kant dus niet. Het is al heel wat dat de onderzoekers ook de goede kant van deze muziek hebben weten te ontdekken. “Zo helpt het jongeren om om te gaan met problemen.” Wordt in een sidenote verteld. Wat willen ze hier trouwens mee bereiken? Een verbod op alternatieve muziek?  Dat gaat ze nevernooitniet lukken en het werpt zelfs een tegenreactie op.

Zelf beluister ik met plezier een van de zwaarste vormen van de alternatieve muziek: black en death metal. Ze brullen godslasterende teksten, grunten over moord en schreeuwen politieke statements. Toch ben ik een leuke, sociale en gezellige meid, altijd al geweest. Ik heb nog nooit van mijn leven een lammetje vermoord of een fiets gejat. Dat terwijl ik al vanaf mijn twaalfde death metal luister!
ik vind het schandalig dat zulke gereformeerde k*t onderzoeken worden uitgevoerd door muziekhaters. Deze malloten worden betaald van onze belastingcenten en ze hebben vier jaar van hun leven verdaan aan het maken van een non-onderzoek zonder valide en/of betrouwbare uitkomsten. Ga onderzoek doen naar navelpluisjes, dat is tenminste nuttig!

Geplaatst op 09/01/2013, in Rant. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: