Hetzelfde (Sinterklaas)liedje

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Zwartepiet.pngElk jaar weer hetzelfde liedje. Ik probeer mezelf uit de discussies te houden. Voorgaande jaren was dit altijd gelukt, echter is het dit jaar zo geëscaleerd dat ik me er toch tegenaan ga bemoeien. Niet via Facebook – want die acties zijn zwaar irritant en nutteloos, maar via een column. Ik kan niet meer rustig mijn timeline doornemen zonder dat het ene na het andere kul argument, vage Faceboekpagina of kut grap over de afschaffing van deze traditie langskomt. Ik ben zeer geërgerd. Ik wil mijn timeline terug, dus wat schrijf ik dan: Juist. Een column.

Sinterklaas. Het is een van de diepst gewortelde tradities die onze cultuur kent. Wij waren ons nooit van enige kwaad bewust en wij hebben nog NOOIT de door de VN of Quincy geïmpliceerde blanke superioriteit bij de etnische Nederlander willen opschudden. De denkbeelden bestaan, maar hebben nog nooit een vaste voet aan de grond gehad. Tot enkele jaren geleden. Gevolgen hiervan? Er wordt een hoop shit naar boven gehaald, dingen die nooit opgeschud hadden mogen worden. Pandora’s Box is geopend. Echte racisten verschuilen zich achter de mening van de felle critici om zo hun eigen ‘onschuld’ te bewijzen en hun vervuilende ideeën te spuien als er eens een echte racisme discussie opkomt. De etnische Nederlander ziet een feest gedemoniseerd worden om hun ‘bestwil’. Dat komt hard aan.
Mijn toekomstbeeld is donker. Elke aanklacht tegen werkelijke discriminatie zal worden afgedaan als een voortzetting van deze discussie. De aanval op Zwarte Piet is een geschenk aan iemand als Geert Wilders. Hij neemt dit schot op open doel met beide handen aan om later zijn bederfelijke ideeën rond te kunnen spuien, schuilend achter zijn positie als medestrijder voor het behoud van Zwarte Piet.

Ik ga niet terugblikken op de geschiedenis van deze aloude traditie. Neen. Dat is gezegd en gedaan. Het is een leuk feest en afschaffen is wel het laatste wat ik wil, maar wat wij schijnen te vergeten is de andere kant van het verhaal: Etnische medelanders worden echt beledigd en, al dan niet door een kind, voor Zwarte Piet uitgemaakt. Het is kwetsend, wat de intentie ook was. Wij blanke Nederlanders kunnen daar geen uitspraken over doen. Wij mogen daar geen uitspraken over doen. “Ja, maar Zwarte Piet is zwart doordat hij door een schoorsteen moet, het is roet” Komt dat kroeshaar ook door roet?
Een uitspraak van één gekleurde vrouw in de VN die, voordat enkel onderzoek ook maar was uitgevoerd, een conclusie trok over dit feest betrok elk ander halfrond bij de discussie. Overigens zei ze niet eens dat ze het wilde afschaffen, nee. Ze zei dat het racisme was. Het punt waar iedereen keihard aan voorbij racet. Want de grote boze buitenlanders moeten afblijven van onze blanke traditie.
En de stem van de etnische Nederlander? Die is er wel, maar die wordt verbannen naar de zijlijn, overspoeld door de argumenten van _blanke_ Nederlanders die massaal keihard aan het roepen zijn dat het Sinterklaasfeest geen racisme is.
STOP! Denk eens na! De _blanke_ Nederlander heeft een heftigere mening over een feest waar _donkere_  mensen werken voor een blanke man, dan de kleurige ‘gedupeerden’ waar de discussie over gaat. Om deze reden denk ik dat de reacties vanuit het buitenland wel enigszins terecht zijn. Daarnaast kan je niet verwachten dat het buitenland weet wat Zwarte Piet nou is. “If it looks like a duck, walks like a duck, and quacks like a duck, it’s probably a duck.” Ik snap de felle reacties ook wel, Sinterklaas is onderdeel van onze identiteit. Maar dat neemt niet weg dat wij blanken zo hard schreeuwen dat het geen racisme is. Het is zorgwekkend.

Ja, het feest is opgezet  om naar vermoeden, de afschaf van slavernij te vieren. Ja, het is vreselijk dat mensen hier pijn aan beleven en ja, het is een geweldig kinderfeest. Maar moet Zwarte Piet zwart blijven om dit feest tot een succes te behouden? Kunnen we geen compromis sluiten, Zwarte Piet wat minder zwart maken door hem slechts wat Zwarte roetvegen op zijn gezicht te geven? Uiteraard moet deze verandering geleidelijk door gevoerd worden. Zo hebben de kinderen van nu er geen last van, de ouderen van nu hebben niets meer te zeuren, de wereld is weer gered en ik heb mijn timeline terug.

Geplaatst op 23/10/2013, in Rant en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Dank je!
  Ik ben alleen bang dat er geen compromis mogelijk is 😦 Zodra je probeert te nuanceren word je door de ene partij om de oren geslagen met ‘je bent vóór racisme’ en er wordt bij voorbaat aan argumenten of oplossingen voorbij gegaan en de andere partij ziet het als ‘je wilt mij mijn traditie en jeugdsentiment afpakken’ en vertoont verder dezelfde reactie als de eerstegenoemde partij……
  Tot zover dus onze multiculti SAMENleving…..

  Like

 2. Slechtste docu-stem en productie ooit, maar schept een iets realistischer beeld van de (Heidense — niet Slaven-gerelateerde) oorsprong van “onze” traditie.

  En daarnaast — Iemand die op zoek is naar belediging kan dit overal in vinden. Iemand die belediging over wil brengen kan dit op eindeloos verschillende wijzen verhullen. Zonder context kan een woord als “homofiel” of “allochtoon” beide kanten op. Iemand die in “Zwarte Piet” belediging of zelfs racisme vindt, echter, rukt deze woorden zo ver uit de context dat hier moeilijk een gesprek mee te voeren valt, zoals ook de afgelopen 2 jaar uit de explosie van discussie omtrent dit onderwerp is gebleken.

  “People think they have a right to not have their feelings hurt.” Reality check: they don’t, maar veel belangrijker is dat er een wereld van verschil zit tussen racisme en gekrenkte gevoelens. Racisme is objectief vast te stellen, en houdt per definitie in dat er onderscheid wordt gemaakt tussen (groepen) mensen op grond van hun afkomst, _gekoppeld aan de opvatting dat één of meerdere van die groepen superieur is_. Gekrenkte gevoelens daarentegen zijn subjectief, persoonlijk, en niet bij wet verboden.

  Ik kan hier nog wel even over door ranten, maar ik geloof dat m’n standpunt duidelijk is. Zwarte Piet is géén racisme.

  Like

 3. Goed punt. Het zou ook een oplossing zijn voor als het echt niet anders kan, er wordt ook al gepleit voor gekleurde pieten, maar dan is dit toch echt een betere oplossing..

  Overigens is de aanstootgever (vrouwtje van de VN) niet eens onderdeel van de VN, slechts van een adviesclubje, dus bij deze mijn vraag aan Nederland:

  Waar maakt iedereen zich ze druk om? Ze laten deze traditie toch wel met rust.

  Like

 4. Verene Shepherd heeft slechts olie op het vuur gegooid, en hoewel ze niet namens de VN spreekt is ze zeker niet de enige zeurpiet. Dit is zeker het 3e jaar op rij dat deze discussie oplaait rond deze maand, mede dankzij figuren als Quinsy Gario en Shepherd, en een zéér vocale, quasi-politiek correcte minderheid.

  Dat de VN zich hier niet mee bemoeit is geheel terecht, en scheelt hopelijk _iets_ in de aandacht die hieraan verkwist wordt, maar ik denk dat een veel groter probleem voortkomt uit het media platform wat we in Nederland zélf bieden aan deze waanzin.

  Om op je vraag in te gaan — het probleem ligt niet bij de VN. Het probleem ligt bij een kleine fractie van de bevolking die met hun zotte kop actie ondernemen om de intocht van Sinterklaas niet door te laten gaan als ze hun zin niet krijgen (zie Amsterdam — officieel bezwaar aangetekend), en meer van dat soort fratsen uithalen. Als ze deze traditie daadwerkelijk met rust zouden laten had niemand deze discussie ooit hoeven voeren, maar helaas schiet een klein deel van onze medelanders zo snel in een politiek correcte stuip als iemand het woord “discriminatie” in de mond neemt, dat de onderbouwing hiervan kant noch wal hoeft te raken zolang het eindresultaat maar niemands gevoelens kan krenken. (As if that’ll ever work…)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: